Wat is een zorgprogramma?

Een zorgprogramma beschrijft de zorg, die een team van zorgverleners u kan bieden, wanneer een verhoogde bloeddruk of een verhoogd cholesterol bij u is vastgesteld en u hiervoor onder behandeling bent in het gezondheidscentrum. Nadat de diagnose is gesteld, verwijst de huisarts u naar de praktijkondersteuner. Hij/zij is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een chronische aandoening. De praktijkondersteuner werkt nauw samen met de huisarts, apotheker, doktersassistente, diëtiste, en indien nodig ook met de fysiotherapeut, praktijkondersteuner GGZ of het wijkteam. Het doel van het zorgprogramma is het voorkomen of uitstellen van complicaties en het verbeteren van uw kwaliteit van leven.

Waarom een zorgprogramma?

Wanneer u voor langere tijd een verhoogde bloeddruk en/of verhoogd cholesterol heeft, is er een grotere kans op het krijgen van een hart- en vaatziekte. Mogelijk zijn er andere factoren die het risico verder vergroten, denk aan erfelijkheid, roken, slechte voeding en weinig bewegen. Tijdige behandeling en aanpassing van leefstijl kunnen dit risico aanzienlijk verkleinen. Door het zorgprogramma zijn er heldere afspraken gemaakt om de zorg die u nodig heeft te organiseren en af te stemmen op uw persoonlijke situatie.

Wat houdt het zorgprogramma in?

Minimaal eenmaal per jaar heeft u een afspraak met de praktijkondersteuner. De praktijkondersteuner bespreekt hoe het met u gaat. U krijgt adviezen bij de zorg voor uw verhoogde bloeddruk en verhoogd cholesterol of verminderde nierfunctie, bijvoorbeeld wat betreft stoppen met roken, gezonde voeding en bewegen. Ook wordt uw bloed en urine jaarlijks onderzocht en uw bloeddruk gemeten. Op basis van deze gegevens bekijkt u wat er nodig is om uw gezondheid te verbeteren en de risico’s op verdere gezondheidsproblemen te verkleinen. Samen met de praktijkondersteuner stelt u een persoonlijk behandelplan op.

Kosten

De kosten voor de huisarts, praktijkondersteuner, doktersassistente en diëtist worden als pakket vergoed vanuit de basisverzekering. Een overzicht van de diëtisten met wie Zorggroep Almere samenwerkt voor de behandeling van een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterol vindt u hier. Bezoekt u een diëtist waarmee Zorggroep Almere géén samenwerkingsafspraken heeft gemaakt, dan worden de kosten hiervoor mogelijk maar deels vergoed door uw ziektekostenverzekering. De vergoeding van fysiotherapeutische behandeling zijn afhankelijk van uw zorgverzekering.