Bij diabetes type 2 kan het lichaam het bloedsuikergehalte niet meer zelf in evenwicht houden. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Een verbeterde leefstijl en medicijnen kunnen klachten helpen voorkomen.

Meer over diabetes type 2

Meer informatie over diabetes type 2 kunt u lezen op Thuisarts.nl

Het Zorgprogramma Diabetes

Diabetes vraagt om een goede begeleiding en behandeling. Verschillende hulpverleners spelen hierbij een rol. U, als cliënt van Zorggroep Almere kunt gebruik maken van het Zorgprogramma Diabetes. In het zorgprogramma helpt een team van begeleiders u om de gevolgen van diabetes te beperken en u ondanks uw ziekte optimaal te laten functioneren. Daarnaast biedt het Zorgprogramma ook andere voordelen. Zo  zijn er afspraken gemaakt met verschillende diëtistenpraktijken en optometristen waardoor dieetadvisering en/of de netvliesfoto niet ten koste gaat van uw eigen risico.

In de meeste gevallen zult u voor uw diabetes worden behandeld door uw huisarts en andere hulpverleners binnen en buiten uw gezondheidscentrum. Soms vindt verwijzing naar het Specialistisch spreekuur of de internist plaats.

Leefstijl belangrijk

Bij de behandeling van diabetes type 2 ligt de nadruk op de leefstijl. Denk hierbij aan bijvoorbeeld stoppen met roken, voldoende bewegen en gezond eten. Daarnaast gebruiken veel mensen met diabetes medicijnen. Medicijnen die het bloedglucose naar beneden brengen, maar ook middelen  die een cholesterol- en bloeddrukverlagende werking hebben. Dit heeft te maken met het verhoogde risico dat mensen met diabetes type 2 hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten.