Heeft u diabetes, dan is het belangrijk dat regelmatig wordt gecontroleerd of de ingezette aanpak werkt en lichamelijke problemen als gevolg van diabetes op tijd te ontdekken en te behandelen.  

Zelfcontrole met een glucosemeter

Als u insuline gebruikt is het noodzakelijk dat u met regelmaat uw bloedglucose controleert. Uw praktijkondersteuner legt u precies uit hoe, wat en wanneer u uw bloedglucose moet meten. Voor mensen die alleen tabletten gebruiken kan het ook prettig zijn om zo nu en dan zelf de bloedglucose te bepalen. Bijvoorbeeld omdat ze dan geen verlof hoeven te vragen op hun werk. Er zijn ook mensen, die meer inzicht willen krijgen over het verband tussen de hoogte van de bloedsuikers en hun leefstijl Denk hierbij aan het effect van voeding en bewegen op het bloedglucosegehalte.

Het is mogelijk bij uw Zorggroepapotheek tegen een zeer voordelig tarief een glucosemeter en teststrips aan te schaffen. Vanaf € 7,50 kunt u een startpakket kopen. Deze bestaat uit een glucosemeter, tien strips en een prikpen. Overleg met uw praktijkondersteuner om welke meters het gaat. Mensen die insuline gebruiken, krijgen hun meter en teststrips altijd vergoed.

Lees verder op thuisarts.nl:

Groepscontrole

Een aantal centra biedt de mogelijkheid om in groepsverband een controle te doen.

Veel cliënten vinden steun, motivatie en stimulance in het contact met andere mensen diabetes. Het streven is om dit in de toekomst in elk gezondheidscentrum aan te bieden.

Groepscontrole kan, maar hoeft niet. Er zijn mensen die liever alleen op controle komen, voor deze mensen blijft de ‘één op één’-controle gewoon bestaan.

Maar er zijn ook mensen, die juist graag met andere mensen tegelijk hun diabetescontrole krijgen. Ervaring leert dat bij groepscontrole mensen met elkaar eenvoudiger komen tot meer bewegen, gezonder eten, afvallen of stoppen met roken.

Belangstelling? Vraag uw praktijkondersteuner of de doktersassistente naar de mogelijkheden!