Bij de behandeling van hart- en vaatziekten onder begeleiding van de huisarts ligt de nadruk op leefstijl (stoppen met roken, voldoende bewegen, gezond eten) en medicatie. De behandeling is er op gericht om een herhaling van een hart- en/of vaatziekte te voorkomen en een optimale kwaliteit van leven te bereiken of te behouden. Wat kunt u daar zelf aan bijdragen?

Stoppen met roken

Roken is één van de belangrijkste factoren die het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Het is daarom van groot belang om niet te roken. Zorggroep Almere kan u helpen bij het stoppen met roken. Zo kunt u individuele begeleiding krijgen bij de praktijkondersteuner of doktersassistente van uw gezondheidscentrum. Wanneer u voor uw hart- en vaatziekte onder controle bent bij de huisarts en praktijkondersteuner zit stoppen met roken-begeleiding door de praktijkondersteuner in het behandelpakket dat u ontvangt. Hier hoeft u dus niet extra voor te betalen en  gaat dit ook niet ten koste van uw eigen risico. De kosten voor stoppen met roken-medicijnen die u mogelijk voorgeschreven krijgt of het gebruik van nicotinevervangers (zoals pleisters en kauwgom) worden vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Deze laatste kosten gaan wel ten koste van uw eigen risico.

Verstandig omgaan met eten en drinken

Mensen die een hart- en vaatziekte hebben doorgemaakt krijgen vaak het advies om niet te zwaar te worden en zo min mogelijk verzadigde vetten in hun voeding te gebruiken. Voor alle voedingsvragen kunt u terecht bij onze diëtisten.

Belangrijke tips voor uw voeding:

  • Beperk gebruik van roomboter, harde margarines, vette vlees- en melkproducten en tussendoortjes
  • Eet één portie (100-150 gr) vis per week, kies geregeld voor  vette vis.
  • Nuttig  dagelijks 250 gram groente en 200 gram fruit.
  • Beperk gebruik van zout tot maximaal zes gram per dag en voeg geen zout toe aan de voeding.

Klik hier voor meer informatie over gezonde voeding.

Verstandig omgaan met alcohol

Het is goed om het gebruik van alcohol te beperken. Dit houdt in dat vrouwen niet meer dan één glas alcohol per dag drinken en mannen maximaal één of twee glazen.

Zorgen voor een optimaal gewicht

Het optimale gewicht wordt bepaald aan de hand van de BMI (Body Mass Index). Dit getal geeft aan of uw gewicht ‘past’ bij uw lengte. Hierbij streven we naar een BMI van niet hoger dan 25 kg/m2 indien u jonger bent dan 70 jaar. Indien u ouder bent dan 70 jaar streven we naar een BMI van kleiner dan 30 kg/m2. U kunt uw BMI zelf berekenen. Ook in het gezondheidscentrum kunnen we uw BMI voor u uitrekenen. Er is sprake van overgewicht als de BMI meer is dan 25.

Voldoende bewegen

Bewegen is voor iedereen gezond, maar voor mensen die een hart- en vaatziekte hebben doorgemaakt is het nog belangrijker om voldoende beweging te krijgen. Voldoende bewegen houdt in dat u tenminste vijf dagen per week dertig minuten per dag intensief aan het bewegen bent. Hierbij kunt u denken aan fietsen, stevig wandelen of tuinieren. Speciaal voor mensen met een hart-en vaatziekte heeft Zorggroep Almere een beweegprogramma. U doorloopt het beweegprogramma samen met een gespecialiseerde fysiotherapeut. In verschillende gezondheidscentra kunt u deze beweegprogramma’s volgen.

Stress voorkomen

Stress vergroot de kans op hart- en vaatproblemen. Heeft u veel stress, dan is het belangrijk daar iets aan te doen. Op de praktijk kunnen we proberen de oorzaak van uw stress te ontdekken. We kunnen een plan maken om de stress te verminderen. Soms kan bezoek aan een praktijkondersteuner ggz, maatschappelijk werker of een psycholoog in een aantal weken veel helderheid en daardoor rust geven.

Via uw huisarts kunt u in contact komen met de POH GGZ en de psycholoog. Via het wijkteam neemt u contact op met de maatschappelijk werker.

Medicatie trouw innemen

Het is van belang dat u de medicatie die u krijgt trouw inneemt en dat u de tijdstippen en hoeveelheden gebruikt die u met de huisarts heeft afgesproken. Ook de praktijkondersteuner kan hierover afspraken met u maken. Als u het lastig vindt om de medicijnen op tijd in te nemen, kunt u dit bespreken met de huisarts, praktijkondersteuner of apotheker. Zij kunnen hierin adviseren en hulpmiddelen aanreiken om het voor u gemakkelijk te maken. Hierbij kunt u denken aan medicatiedoosjes of speciale medicatierollen waarin de medicijnen al in zakjes per tijdstip voor u zijn gesorteerd (baxterrollen).Mocht u het idee hebben sterke bijwerkingen te ervaren van de medicijnen, is het aan te raden hierover in gesprek te gaan met uw zorgverlener. Het is af te raden op eigen initiatief af te wijken van wat u is voorgeschreven.

MijnGezondheid.net

De webdiensten van Zorggroep Almere kunnen u op verschillende manieren ondersteunen. Met behulp van het online platform kunt u herhaalmedicatie aanvragen en een afspraak inplannen bij u huisarts of praktijkondersteuner. Ook kunt u thuis vanaf de bank een vraag stellen aan u zorgverlener. Klik hier voor meer informatie over het aanmelden.

Bloeddrukmeter

Bij sommige mensen kan de huisarts of praktijkondersteuner aanraden een bloeddrukmeter aan te schaffen om thuis de bloeddruk in de gaten te houden. Niet alle meters zijn even geschikt. Op deze site van de Hartstichting vindt u goede informatie. Bij al onze apotheken kunt u terecht voor goedgekeurde bloeddrukmeters.